Η θέση του βόρειου μαγνητικού πόλου υπολογίστηκε για πρώτη φορά το 1831 από τον Τζέιμς Κλαρκ Ρος και μεταβάλλεται  με απρόβλεπτο τρόπο, ώστε προκαλεί τις εντυπώσεις των ειδικών.

Το 1900 ο βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης (γεωγραφικοί και μαγνητικοί πόλοι δεν ταυτίζονται) βρισκόταν κάπου στην ξηρά του ανατολικού Καναδά, σήμερα πλέον βρίσκεται κάπου στον Αρκτικό Ωκεανό, αρκετά χιλιόμετρα βόρεια του γεωγραφικού βορείου πόλου.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η κίνηση του πόλου έγινε πιο γρήγορη, από περίπου 15 χιλιόμετρα ετησίως έως τότε, σε 55 χιλιόμετρα τον χρόνο. Το 2001 για πρώτη φορά ο πόλος εισήλθε στον Αρκτικό Ωκεανό, ενώ το 2018 διέσχισε τη νοητή Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας (International Date Line), περνώντας έτσι από το δυτικό στο ανατολικό ημισφαίριο με κατεύθυνση τη Σιβηρία.

Η αναθεώρηση του Παγκόσμιου Μαγνητικού Μοντέλου -στις 15 Ιανουαρίου- από τους ειδικούς στον γεωμαγνητισμό σε ολόκληρο τον κόσμο θεωρήθηκε αναγκαία, δεδομένης της τόσο γρήγορης κίνησης του βόρειου μαγνητικού πόλου, η οποία οφείλεται στις μετακινήσεις του λιωμένου σιδήρου στον καυτό πυρήνα της Γης.

Με το Παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο -θεμέλιο της σύγχρονης πλοήγησης, από τα συστήματα των πλοίων ως το Google Maps στα κινητά τηλέφωνα- περιγράφεται το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας. Η τελευταία αναθεώρηση του μοντέλου είχε γίνει το 2015 και η επόμενη προγραμματιζόταν για το 2020, όμως θα επισπευσθεί εξαιτίας της γρήγορης κίνησης του μαγνητικού πόλου του Βορρά. Συνέπεια της συχνότερης αναθεώρησης του Παγκόσμιου Μαγνητικού Πόλου είναι να εμφανίζει πλέον ολοένα μεγαλύτερο σφάλμα, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με το «Nature», οι επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ και της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, που παρακολουθούν το φαινόμενο αναγνωρίζουν ότι έχει επιταχυνθεί πολύ, με αποτέλεσμα το Παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο να μην είναι πια τόσο ακριβές, σε βαθμό που ξεπερνά το αποδεκτό όριο όσον αφορά τα σφάλματα πλοήγησης.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σε θέση να δώσουν σαφείς εξηγήσεις ως προς το γιατί επιταχύνεται με τέτοιους ρυθμούς η κίνηση του βορείου μαγνητικού πόλου της Γης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *