Ερχόμενη κακοκαιρία: Υψόμετρα χιονοπτώσεων και χιονοστρώσεων για την Εύβοια

Η ερχόμενη κακοκαιρία ήταν μια ακόμη προγνωστικά δύσκολη περίπτωση, καθώς μικρές αλλαγές στην διάταξη της ψυχρής εισβολής και κατα συνέπεια του χαμηλού βαρομετρικού που δημιουργείται το επόμενο 24ωρο, μπορούν να αλλάξουν σημαντικά τα φαινόμενα και την γεωγραφική κατανομή τους.
Ωστόσο έχουμε πλέον καταλήξει στο τελικό σενάριο για την Εύβοια και σας το δείχνουμε παρακάτω σε 3 χάρτες, έναν για καθε ημέρα της κακοκαιρίας:

Μέρος 1ο: Βράδυ Κυριακής 5/1

Απο το μεσημέρι-απόγευμα της Κυριακής η αλλαγή του καιρού θα αρχίσει να γίνεται αισθητή. Οι θερμοκρασίες δεν θα είναι αρκετά χαμηλές στο ξεκίνημα, όμως με την βίαια είσοδο της ατμοσφαιρικής διαταραχής αναμένουμε οτι το βράδυ θα σημειώσει ραγδαία πτώση. Στην “είσοδο” τέτοιων διαταραχών έχουμε συνήθως γενικευμένα φαινόμενα σε όλο το νομό και μάλιστα κατα τόπους έντονα, ειδικά στις περιοχές που βρισκονται γύρω απο ορεινούς όγκους.
Τα υψόμετρα θα αρχίσουν να πέφτουν ήδη απο τις απογευματινές βραδινές ώρες παρόλο που δεν θα έχει ολοκληρωθεί η ψυχρή μεταφορά, κυρίως εξαιτίας της δυναμικής των φαινομένων. Έτσι το βράδυ της Κυριακής τα φαινόμενα αναμένεται να επηρεάζουν ολη την Εύβοια με τα υψόμετρα που μπορείτε να δείτε στον παρακάτω χάρτη:


Μέρος 2ο: Δευτέρα 6/1

Το χαμηλό βαρομετρικό που θα έχει ήδη δημιουργηθεί στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, θα δίνει αξιόλογα φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος του νομού, τα οποία όμως κατα τη διάρκεια της ημέρας θα αρχίσουν να εξασθενούν στη βόρεια Εύβοια και να περιορίζονται κυρίως στα υπόλοιπα τμήματα (Κεντρικά, ανατολικά, νότια). Η ποσότητα ψύχους που μεταφέρει μαζί της αυτή η διαταραχή δεν φαίνεται να είναι τέτοια ωστε να επιτρέπει χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχες. Τα υψόμετρα χιονοπτώσεων θα βρίσκονται κατα τη διάρκεια της Δευτέρας στα υψόμετρα που βλέπετε στον χάρτη παρακάτω και ψηλότερα.
Αξίζει να σημειωθεί οτι ο ισχυρός βορειοανατολικός άνεμος που θα φτάνει στο Αιγαίο τα 80χμ/ωρα και θα βάλει υπο την επιρροή του το μεγαλύτερο μέρος της Εύβοιας, δεν αποτελεί ενα ευνοικό παράγοντα για “εκπλήξεις” σε χαμηλότερες περιοχές κατα τη διάρκεια της Δευτέρας

Μέρος 3ο: Τρίτη 7/1 πρωί

Καθώς το χαμηλό βαρομετρικό θα απομακρύνεται, τα φαινόμενα που θα μας επηρεάζουν απο τη νύχτα της Δευτέρας και το πρωί της Τρίτης, θα οφείλονται ως συνήθως κυρίως στο βόρειο ρεύμα και τις συγκλίσεις ανέμων (Βορειοανατολικού και βορειοδυτικού) πάνω απο την περιοχή των σποράδων. Έτσι τα ξημερώματα αναμένουμε εξάρσεις φαινομένων να επηρεάζουν και πάλι το μεγαλύτερο μέρος του νομού, με έμφαση στα κεντρικά και νότια. Παρόλ αυτά, φαινόμενα είναι πιθανό να δημιουργηθούν και παλι σε αυτό το χρονικό διάστημα και στη βόρεια Εύβοια.
Το γεγονός οτι ο επιφανειακός άνεμος θα έχει αρχίσει να παίρνει πιο βορειοδυτική διεύθυνση σε αυτές τις ώρες και κατα συνέπεια θα είναι ξηρότερος είναι πολύ πιθανό να επιτρέψει τις χιονοπτώσεις να κάνουν την εμφάνισή τους λίγο χαμηλότερα απο τις προηγούμενες ημέρες της κακοκαιρίας, ειδικά για τη βόρεια/κεντροβόρεια Εύβοια.
Έτσι τα μέσα αναμενόμενα υψόμετρα χιονόπτωσης και η κατανομή των φαινομένων για τα ξημερώματα της Τρίτης είναι τα παρακάτω:

Χιονόστρωση :

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, και με βάση τις θερμοκρασίες επιφάνειας που (πανω κατω) έχουν συμφωνήσει τα μοντέλα πρόγνωσης, προκύπτει οτι οι χιονοστρώσεις δεν αναμένεται να φτάσουν σε πεδινές περιοχές.
Έτσι η τελική μας εκτίμηση θα είναι η παρακάτω :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *